Ràdios lliures per a una societat lliure

Seguint la temàtica de l’entrada de la darrera setmana, m’ha paregut interessant donar a conéixer les ràdios lliures que han fet història o que encara es troben a hores d’ara en funcionament.

Al País Valencià destaquem:

Ràdio Malva: és la ràdio lliure més coneguda a la ciutat de València. Es pot escoltar a la xarxa si premeu ací. Té una vida de més de 10 anys. A la ràdio la podeu escoltar en l’emissora en 105fm. Ràdio Malva és també una plataforma social assembleària i punt d’encontre ente veïns i participants que organitza xerrades i mobilitzacions. Així és com funcionen:

Ràdio Klara: aquesta ràdio lliure i llibertària la podem escoltar en 104.4 FM. A la xarxa, podem informar-nos amb ella en directe en la seu mateixa web. Gaudim d’una entrevista molt especial de fa un any…

Ràdio Mistelera: ràdio des de Dénia i la Xara es pot sentir en la 101.4FM des de l’any 2002. Aquesta ràdio es defineix a sí mateixa com una ràdio “lliure, comercial i anti-comercial”. Ràdio Mistelera ofereix a tothom participar en ella, és una ràdio oberta a qui estiga interessat.

A la resta dels PPCC trobem que les més interessants són:

Ràdio Trama ha estat des dels seus inicis unprojecte popular. Es pot escoltar a la xarxa ací. Aquesta ràdio naix a Sabadell arran l’observació de contradiccions contínues als mitjans de comunicació convencionals. Ràdio Trama es presenta com un espai de pensament crític que potencia el debat fora d’àmbits institucionals.

Ràdio Pica é suna emissora independent, autogestionada i no comercial. Es pot escoltar des de l’Ares amb aquest enllaç: http://lan11.startvg.com/. Les seues sigles signifiquen Promoció Independent Coordinació Artística-Alternativa.

Ràdio Linea 4 des de la 103.4, pretén informar de tot allò que no entra dins de l’agenda setting dels mass media. Emet des del barri de Prosperitat per a tota Barcelona i ja duu 20 anys en antena. Ràdio 4 vol donar presència a les històries dels barris i els seus veïns.

A la resta de l’Estat ens ha cridat l’atenció:

Radio Pimienta o la ràdio social i comunitària de Tenerife, al igual que Ràdio Pica la pots escoltar a través de la xarxa amb l’Ares perquè a la 100.3 de Tenerife no crec que la pugues sentir. Escoltem una notícia elaborada pels seus membres:

Gràcies

2 comentaris

Filed under Xarxa i música

2 responses to “Ràdios lliures per a una societat lliure

  1. Jessica Martorell

    L’existència de mitjans lliures com aquestes ràdios és molt important ja que, com tots sabem, hi ha molta informació que queda fora (o amagada?) de l’agenda informativa dels mitjans convencionals.
    De fet, trobe un cas recent que ho confirma. Quan mesos abans esclatà la crisi d’Hondures i ens endinsàrem en un treball d’investigació sobre la qüestió, observàrem que la informació que ens arribava ací era purament institucional i semblava que la crisi s’estava vivint als “despatxos”. No obstant, investigant una mica i escoltant ràdios lliures (crec que fou ràdio Klara) poderem assabentar-nos dels problemes reals de la societat d’Hondures que estava sent fortament reprimida.
    Sens dubte és fonamental l’existència d’aquests mitjans.

  2. Doncs sí, són molt necessaris aquest tipus de mitjans… el realment complicat és arribar a la gent per poder fer que es replantegen les coses. Cada cop més la informació està més contaminada per les institucions i per les empreses, fins al punt que ni ens adonem la majoria dels cops.
    Gràcies a ràdios com aquestes -que he de dir, no reconeixia- les persones podem obtenir informacions des de punt de vista alternatius i propers.

    Una actualització molt interessant i molt útil! gràcies!

Deixa un comentari