Compartir Dóna Gustet!

Un nom d’aquells que fa somriure i el símbol del copyleft amb dues anses de paella són les seues cartes de presentació. Compartir Dóna Gustet (CDG) és un projecte col·lectiu nascut al País Valencià que pretén fer patent la connexió entre les formes de fer de la cultura tradicional de transmissió oral i les noves possibilitats de producció i distribució lliures que ofereixen la xarxa i les noves tecnologies.

CDG treballa des de diferents disciplines i arts, entre els que destaca la música, en la recerca d’una nova concepció de la cultura que es basa en els següents fonaments:

– La cultura tradicional mediterrània. Pretenen allunyar-se de la forta influència cultural anglosaxona per donar a conéixer la nostra idiosincràsia i les nostres particularitats. Volen que la cultura tradicional no quede relegada a les festes tradicionals dels pobles, que siga compatible amb la vida moderna de les ciutats. La seua identitat no fa referència a unes fronteres polítiques definides, més aviat a un sentiment, el de pertinença al Mediterrani, o com diuen ells, ‘de per allà on es menja el pà de blat amb oli d’oliva’.

– La cultura popular, entesa com un espai d’encontre i de transmissió de sabers, llenguatges, imatges, gustos i músiques, com un espai de transformació. És popular perquè pretén ser oberta, lliure de transaccions econòmiques i posant èmfasi en la vida quotidiana. L’absència d’afany de lucre és fonamental. Es qüestiona la figura de l’artista com a autor totalment original de la seua obra, i s’advoca per formes més col·lectivistes i comunitàries, per una manera menys individualista d’entendre la creació i l’art.

– Una cultura lliure. Fomenten la producció i la distribució cultural a través de llicències lliures i obertes, copyleft. Qüestionen la propietat intel·lectual de les idees i creuen en una cultura popular compartida. Creuen en la transmissió directa i espontània de la cultura i especialment de la música. Les línies divisòries entre productors i receptors, creadors i espectadors, es difuminen cada vegada més, com ja passava en l’antiga cultura de transmissió oral.

– La col·lectivitat i la pluralitat de disciplines. Treballen en camps com la música, la fotografia, el disseny gràfic, la il·lustració, el vídeo, la reflexió teòrica, la cuina i l’ús de la xarxa. Han creat diverses obres, com el disc que van traure ara fa uns mesos i que es pot descarregar completament des de Jamendo, que compta amb la col·laboració de molts músics. També fan videoclips, materials de documentació i recerca, textos, performance i moltes altres coses.

– Defensen un espai públic front a la forta tendència privatitzadora que existeix a l’actualitat, tant als espais físics (places i carrers) com als espais virtuals. Fomenten la riquesa i el lliure intercanvi de productes culturals i formes de vida. Estan en contra de patents, normativitzacions, els cànons i el copyright. Compartir és l’única manera de defensar la cultura i la vida.

– La filosofia “guanyar guanyar”, el gustet i la importància de la vida quotidiana. La filosofia “guanyar guanyar” consisteix en difondre els missatges portant-los a la pràctica, defensar la cultura lliure assajant-la a la nostra vida. Les coses s’han de fer a un ritme tranquil i quotidià, respectant les aliances que sorgeixen pel camí i la comunitat que es va creant. Per això donen una gran importància al menjar: recuperar les receptes tradicionals i difondre-les, defensar els menjars populars i atendre als ingredients i al procés de cuina reflexa una manera d’entendre la vida i els processos de creació i producció cultural.

En definitiva, un discurs ben treballat i unes idees plenes de voluntat i bons desitjos. Podeu aconseguir més informació a la seua pàgina web, on a més es poden llegir notícies i hi ha la possibilitat de veure TeleGustet. El món seria millor si tots ens deixarem portat per aquestos preceptes i ens deixarem estar de tanta artificialitat, tanta falsa modernor i tanta bobada, veritat? La vida està per a gaudir-la, amb respecte i il·lusió i no per perdre el temps amb coses lletges. Així que ja sabeu, compartiu i doneu gustet!

5 comentaris

Filed under Àlbum, Grups, Xarxa i música

5 responses to “Compartir Dóna Gustet!

 1. “compartiu i doneu gustet!”
  ejem ejem!
  Tot molt bonico, un moviment molt interessant, exceptuant que el seu nom pot donar lloc a malentesos…

 2. susannalt

  Quina entrada més guai, xiquet!
  No cal que diga que estic d’acord i done suport a totes aquestes idees, sobretot a la de l’espai públic, cada vegada més ferit, però que s’ha de recuperar com siga.
  Però sobretot m’encanta el símil entre el menjar ben preparadet, amb calma i cura, i el procés de producció artística. El problema que tinc jo justament amb els llibres/pelis/sèries més comercials, més que si es venen o es deixen de vendre, és aquesta pressa amb què es duen a terme. En pla “publique cada sis mesos un totxo” o “fem vint-i-dos capitols encara que en sobren set”. És el que comentàvem l’altre dia: això dóna peu a que s’acaben escrivint frases insulses, insignificants i sobretot, inadequades. Perfilar qualsevol text perquè quede tancat i perfecte és molt difícil, i a vegades dedicant-li tooot el temps del món ja no s’aconsegueix, però si ja des del punt de partida et vas auto-censurant amb paràmetres tipus “no, si és una sèrie per a adolescents”, o “si ja ens compra el disc tothom, perquè ens ho anem a currar més?”, el que t’ix finalment és una cosa impersonal i buida com tantes van circulant pel món.

  (Per cert, l’expressió “falsa modernor” és totalment hilarant, hahaahhaha! Però encertada!)

 3. No coneixia CDG, peró ara que li he fet una ullada m’agraden les iniciatives que está intenant dur a terme. Bona entrada!

 4. Mochilera pelirroja

  Els tinc a la biblioteca i-Tunes i a l’i-pod des d’abans de les meues peripècies transoceàniques 🙂 Quan tinc un moment de quieroestarencasayconmimama els enxufe a tot trapo, molestant els veïns.

  Qui necessita prozac quan té a Manel, a Orxata, a CDG…

  Muaaaaa

  PD: Per donar-te enveja només diré 3 coses:
  una, dissabte toca Manel a Buenos Aires
  dos, Maite els dissabtes no té res a fer
  tres, Maite ballarà i cantarà com una boja al concert de Manel

 5. Andrea diu: bababa, Maito! Quin morro més gran! Si vols que et done enveja d’alguna cosa: el dijous toquen Obrint i Orxata …bububu
  hihih

  Volia comentar l’entrada de Felip, a banda de contestar a Maite, per a dir que CDG és una proposta genial i..autèntica!! A compartir que dóna gustet de debó!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s