Música lliure, treballs fins

Quan un realitzador audiovisual o un aficionat que manté un podcast volen penjar els seus treballs a la xarxa, poden trobar-se en problemes molt fàcilment, doncs quina producció audiovisual pot passar sense música? Excepte alguna pel·li, poques voltes ho hem vist. Donat que els defensors de la propietat intel·lectual han arribat a demanar diners per les cançons que sonen a les bodes, a ningú hauria d’estranyar que, un dia, qualsevol de nosaltres rebera un amable correu exhortant-li a pagar els drets d’autor de la música que posà al reportatge de pràctiques que va fer a primer i que va tindre la genial idea de penjar a YouTube.

Davant d’això, quina és la millor estratègia? Simplement, passar de la música amb copyright quan vulguem publicar alguna cosa, ja siga a l’internet  o en format físic. Hui en dia, existeix una gran quantitat de músics que han decidit publicar les seues composicions sota una llicència Creative Commons -la més coneguda d’entre les llicències lliures-, i la pràctica totalitat ho fa a la xarxa. Queda pendent a aquest bloc un article sobre diversos artistes i projectes que s’han llançat cap a la música lliure, però hui es tracta de fer una cosa un poquet més pràctica: anem a recomanar-vos alguns enllaços on obtenir música lliure per als treballs, les pràctiques i demés material susceptible de ser mostrat fora de classe.

Jamendo: és segurament la web més coneguda de totes les que tenen un catàleg propi, amb més de 26.000 àlbums a disposició dels usuaris. A banda de llistes amb les cançons més escoltades, incorpora la possibilitat d’escriure crítiques de discos i cançons a tots els usuaris que s’hi registren. Les etiquetes, tot i ser millorables (només es pot etiquetar per estils), són prou útils per a triar la música que necessitem.

FMA (Free Music Archive): aquesta base de dades de música lliure és desenvolupada per la ràdio WFMU, una de les més importants ràdios lliures americanes, i ofereix temes i àlbums classificats en 15 gèneres musicals.

Dogmazic: un portal francès molt complet, amb una aparença dinàmica i moderna, però amb una catalogació d’estils molt eficient.

Opsound: és una pàgina molt senzilla, amb un sol menú, a la que pots trobar un elevat nombre d’artistes de música electrònica i experimental, ideal per a podcasts.

Cercador de Creative Commons: permet cercar tot tipus de documents online amb llicència Creative Commons, recopilant informació de webs com Google, Blip.tv o flickr.

L’ús de música copyleft per als periodistes només té dos xicotets inconvenients. El primer, conseqüència dels pocs artistes copyleft que coneixem, és la dificultat de cercar les cançons que s’ajusten exactament al tipus de música que busquem. Els tags són útils a aquestes webs, però encara s’han de desenvolupar més i millor. La segona és la confusió que poden provocar les llicències Creative Commons entre qui les vol utilitzar, doncs n’hi ha sis tipus, amb diversos graus d’alliberament dels drets d’autor, i no totes donen dret als usuaris a la modificació de l’obra original, per exemple.

Això sí, una volta superats els possibles inconvenients… a gaudir creant i compartint!

6 comentaris

Filed under pàgines sobre música, Xarxa i música

6 responses to “Música lliure, treballs fins

 1. beatrizdezuniga

  Pense que s’ha d’arrivar a un acord per tal de controlar els drets d’autor però algunes mesures resulten ser excesives. Es tracta d’un tema prou complicat perquè allò que està a Internet pot ser utilitzat per tothom, però on es troben els límits tant ètics com legals?

 2. Xics, molt interesant aquesta entrada, es cert que posar música, ja siga a treballs de clase o treballs personals, pot crear conflicte per la por a que l’autor vinga a casa teua ha demanar que li pagues per fer us de la seua música.

  També aprofite per agrair-vos els enllaços de les webs amb música lliure que de segur que fare us a partir d’ara.

  Sort!!!

 3. Ana M

  La veritat és que el vostre blog ens està aportant informació molt útil, el tema de la música permet que el blog es puga desenvolupar de forma amena. Personalment estic interessada en una entrada que tracte d’informar dels autors i grups que s’han involucrat en el projecte de música lliure.

  All you need is music beibe!

 4. A http://www.musicalliure.cat també trobareu cançons lliures en català.
  Cada cançó va lligada a la seva llicència i depenent de quina tenen la podeu usar per una o altre cosa.

  Una salutació,

 5. galonthemoon

  Ana, eixe article arribarà una d’estes setmanes 😉
  Arnau, musicalliure.cat la tractarem en un altre article, més enfocat cap a grups i no tan cenyit al periodisme… gràcies de totes maneres!

 6. Retroenllaç: Jamendo: lliure, legal i il·limitat « decibels de ràdios veïnes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s